UPSHIFT

Social Impact Programme

 Успешен крај на учебната година со еко-предизвикот на UPSHIFT! 

 

Зa UPSHIFT програмата

UPSHIFT е програма за социјално претприемништво развиена од страна на УНИЦЕФ, во рамкките на која преку решавање на одредени социјални проблеми и предизвици им се овозможува на младите да развијат нови вештини, да научат повеќе за социјалното претприемништво и да стекнат нови пријателства.

 

Преку оваа програма, младите се поттикнати да препознаваат предизвици од нивната блиска средина и да понудат иновативни решенија во вид на производи или услуги. Во самиот процес на развивање на идеите, со поддршка на менторите и со примена на современи алатки, се потикнува иновативно размислување и развој на претприемнички вештини.

  

Со учеството во програмата:

• ќе стекнете нови вештини и знаења;
• ќе придонесете да се реши проблем во вашата заедница, а и пошироко;
• ќе научите како да ја дизајнирате, развиете и спроведете вашата идеја;
• ќе стекнете нови пријателстваи 
• ќе добиете можност за финансиска поддршка од 2.000 евра за да ја стартувате идејата.

 

Критериуми за учество и начин на аплицирање

Иновативни решенија за проблеми од заедницата

Интензивна 3-дневна работилница за развој на идеите

Најдобрите тимови продолжуваат со 3 месечен период на поддршка

 
 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/12
 
Upshift slika.jpg

Во периодот од 09.06.2021 до 14.06.2021 година се оддржа еко-предизвик отворен за сите средношколци. Десет средношколски тимови од Македонија имаа задача да смислат конкретни и иновативни решенија во вид на производ, услуга или процес кои се однесуваа на намалување на штетните влијание од климатските промени и заштита на планетата земја.

viber_image_2020-03-02_08-15-43.jpg

Поттикнати од големата потреба за решавањето на проблеми од областа на климатските промени и заштита на животната средина, одлучивме овој нов повик од UPSHIFT програмата да биде насочен кон социјални иновации и решенија кои се однесуваат на намалување на последиците од климатските промени и заштита на животната средина во која живееме.

130912235_193057449130247_84702871977057

Нови две работилници во рамките на Програмата за социјално претприемништво за млади - АПШИФТ , подржана од УНИЦЕФ и Фондот за иновации и технолошки развој а имплементирана од ЦЕЕД ХАБ, се одржа во периодот од 02.12.2020 до 14.12.2020 год. Преку идентификување и изнаоѓање решенија за проблеми во непосредната заедница,  младите на возраст од 13 до 19 години, со имаа можност да научат повеќе за социјалното претприемништво а во исто време и да ги подобрат своите претприемнички вештини.

 
IMG_20200716_111959__1.jpg

Средношколци-претприемачи произведуваат органски мед

АПШИФТ програмата за социјално претприемништво продолжува да пишува успешни приказни за средношколци-претприемачи.

Тим од  СУГС Браќа Миладиновци, Скопје одгледува пчели и произведува органски мед. Оваа година за првпат учениците го собраа плодот од нивната едногодишна работа односно го произведоа и спакуваа првиот мед од нивните пчелни кошници.

TOM_4613.jpg

Динамично дуо сака да ја искористи енергијата од зависноста на младите од социјалните медиуми

Иван и Стефан, средношколци од Орце Николов во Скопје одлучија да ја искористат зависноста на младите паметни уреди и социјални медиуми за да ги инспирираат да бидат поактивни и посвесни за ресурсите во нивната околина.

IMG_4547.jpg

Преку популарност и мода до промоција на еколошки решенија

Тројца средношколци, заморени да го гледаат училиштето преплавено од пластични шишиња, се здружија во тим и одлучија да се пријават за учество на првата UPSHIFT програма во земјата за да влијаат на своите врсници и да се исчисти училиштето.

 

Аплицирај до 31ви мај за учество во UPSHIFT програмата

 

Success! Message received.

Контакт

CEED Hub Skopje
Руѓер Бошковиќ, 18 Скопје
www.ceedhub.mk;  hello@ceedhub.mk

Контакт лице:
Маја Трајкова

mtrajkova@ceed-macedonia.org

Picture1.png
Picture3.png
CEED-Field-Offices-07-09_Macedonia.jpg
CEEDhub logo.png
Picture4.png